top of page

Helsinki' de Erasmus

Güncelleme tarihi: 12 Ara 2018

Sizlerle bu yazıda 2018 Bahar dönemi Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği süreci hakkında, Erasmus ile gideceklere faydalı olduğunu düşündüğüm bilgiler paylaşacağım. Erasmus öğrenim hareketliliğimi Aalto University The School of Arts, Design and Architecture bölümünde yaptım. Finlandiya, üniversite, eğitim, şehir, barınma ve sosyal faaliyetler ile ilgili bazı konular hakkında kendi deneyimlerimi sizlere aktaracağım.



Erasmus+ Başvuru Süreci ve Vize İşlemleri

Başvuru sürecinde Erasmus ofisinin istediği belgeleri hazırladım. Vize işlemleri için verilen vize mektubu ile daha önce randevu aldığım ve vize (oturma izni) işlemlerini yapan kurum olan VFS.Global ofisine gittim. Ankara' da iki tane VFS. Global ofisi var. Bunlardan birisi kısa süreliği seyahat vizeleri diğer ise oturma izni (resident permit) işlemleri ilgleniyor. İnternet üzerinden aldığım adres ile gittiğimde yanlş ofise gittiğimi farkettim ve görevlilr diğer adrese beni yönlendirdi. Randevu saatine az bir zaman kaldığı için ofisi arayarak biraz geç kalacağımı bilgilendirdim. Sorun olmayacağını söylerek yardımcı oldular. İşlemler sürecinde kısa süre bekledim. Görevliler istenilen belgelerle birlikte başvuru formunu ekran üzerinden benimle birlikte doldurdular.

Devam edecek...


Barınma Olanakları

Helsinki' de barınma olanakları konusunda öğrencilere destek olan önemli kuruluşlardan birisi HOAS. İnternet sayfası üzerinden yapılan online başvurular sonucunda size uygun olduklarını düşündükleri bir ev, yurt, stüdyo aile yanı vb. yerlere yerleştiriyorlar. İstediğiniz özellikler başvuru sırasında belirtmeniz gereken yerler var. Buna bağlı olarak size teklif gönderiyorlar. Gelen mail de sadece bir teklif olduğunu ve bunun haricinde başka bir teklif/seçenek olmayacağını belirtmişlerdi. Önceki araştırmalarıma göre ve görüştüğüm kişilerin vermiş olduğu bilgilere göre bu teklifin en iyi teklif olacağını, ev kiralarının çok yüksek olacağını ve hatta boş, uygun ev bulmamın çok zor olacağı bilgisini almıştım.

Devam edecek...


Ulaşım

Helsinki' de ulaşım ağı oldukça gelişmiş. Başta tramvay olmak üzere, otobüs, metro ve trenler ile ulaşım sağlamak mümkün. Küçük bir şehir olan Helsinki' nin şehir merkezinde merkezi tren istasyonundan diğer şehirlere ve hatta Rusya' ya hızlı tren seferleri sık sık yapılıyor. Helsinki' de 3 bölgeden oluşan bir biletleme sistemi var. Helsinki, Esboo ve Vanta bölgelerine alacağınız aylık biletlerin fiyatları da bölgelere göre değişiklik gösteriyor. 30 yaş altı öğrenciler için 27 euro ve 30 yaş üstü öğrenci ve tam ücreti 54 euro olarak belirlenmiş. Daha detaylı bilgilere HSL-HRT web sitesinden ulaşabilirsiniz.


Ayrıca Baltık Denizi' nden Estonya, Polonya, İsviçre, Rusya deniz yolu ile ucuz ve hesaplı ulaşım mümkün. Estonya' nın Tallinn şehrine 19-25 euro gidiş geliş toplan 40 euro bilet bulmanız mümkün.


Ayrıca Nisan ve Kasım ayları arasında HSL-HRT ulaşımın bisiklet kiralama sistemi oldukça kullanışlı. Bisiklet kiralama sistemi şu şekilde işliyor. Özellikle şehir merkezinde çok fazla bisiklet istasyonu var. Ulaşım kartınızla ya da şifrenizle haftalık, aylık ve sezonluk ödemelerini bu adresden (HSL-HRT City Bikes) yapabilirsiniz. İstasyonlarda olan herhangi bir bisikleti aldıktan sonra 30 dakika içinde herhangi bir istasyona girdi-çıktı yapmanız ya da bırakmanız gerekiyor. Girdi yapmazsanız her yarım saat için 1 Euro ödemeniz gerekiyor. Şehir merkezinde yaklaşık 3-5 dakika da bir durak şehir dışında ise yaklaşık 10-15 dakika da durağa ulaşmanız mümkün. Haftalık 5, Aylık 10 ve sezonluk 30 euro ile bu bisikletleri kullanabilirsiniz.






Aalto Üniversitesi


Eğitim


Gezilecek Yerler

Sibelius Anıtı

Sibelius anıtı sanatçı Eila Hiltunen' in Finlandiya' lı besteci Jean Sibelius için yapmış olduğu anıttır. Eser 600 çelik borudan oluşmakta ve dalga şeklindeki yapısı ile müziği simgelemektedir.


Sibelius anıtının çok yakınında Cafe Regatta Helsinki' de ki en popüler kafelerden birisi. Kahvenizi içerken Tarçınlı Finlandiya Çöreğini eşliğinde manzaranın tadını çıkarabilir, ateşin karşısında ısınınabilir hatta hava yeteri kadar soğuk ve denizin üzerinde buz varsa buzun üzerinde yürümenin keyfini çıkarabilirsiniz. Şunu belirtmekte yarar var hafta sonları çok kalabalık oluyor kahve almak için ortalama 30 dakika sıra beklemeniz gerekebilir ama emin olun buna değiyor.





Temppeliaukio Kaya Kilise






55 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Fotorealizm

bottom of page