top of page

İngilizce Öğrenmek İçin Teknik ve Yöntemler

Güncelleme tarihi: 3 Kas 2018

İngilizce öğrenme serüvenim yaklaşık 7 yıl öncesine dayanıyor. Rehber bir arkadaşıma ingilizce öğrenmek için bazı sorular sormuştum. Bana tavsiye olarak ingilizceyi sadece okuyarak değil yazarak, konuşarak ve dinleyerek daha etkili öğreneceğimi ve bu 4 beceriyi de uygulamam gerektiğini söylemişti. Bende bu yazıda sizinle kendi ingilizce öğrenme deneyimlerimi ve bazı ipuçlarını paylaşacağım.




Okuma, Yazma, Dinleme ve Konuşma


“İngilizce öğrenmek için keyifli ve eğlenceli yöntemleri uygulamanız motive olmanız ve öğrenmeniz için çok önemli. Bunun için öncelikle keyifli ve eğlenceli konular hakkında videolar izleyebilir, ilginizi çeken diğer yazı ve hikayeleri okuyabilirsiniz”

Kendi Kendinize Dil Öğrenin

Kendi kendinize dil öğrenmek hiç de zor değil. Önemli olan öğrenmeyi zamana yaymanız ve ingilizceyi yazma, okuma, dinleme ve konuşma becerileri ile öğrenmeniz. Her gün kısa egzersizler size yardımcı olacaktır. Başlangıç için yarım saat ve 1 saat çalışmalar sizin sıkılmadan ve yavaş yavaş öğrenmenizi sağlar. Bu süre içerisinde aşağıda bahsedeceğim uygulamalardan herhangi birisini yapabilirsiniz.


Okuma

Okuma, yazma, dinleme ve konuşma hakkında neler yapabiliriz. İngilizce öğrenmek için keyifli ve eğlenceli yöntemleri uygulamanız motive olmanız ve öğrenmeniz için çok önemli. Stage 1-2 başlangıç olmak üzere seviyenize göre farklı hikaye kitapları okumak yeni kelimeler öğrenmek ve öğrenilen kelimeleri tekrar etmek açısından önemli. Okuduğunuz hikaye kitabı ya da metin üzerinden ilk başta bilmediğiniz kelimeleri not ederek okuyabilirsiniz. Not ettiğiniz bilmediğiniz veya emin olamadığınız bu kelimelerin anlamlarına sözlüklerden bakarak tekrar okuduğunuzda aynı kelimeyi birden fazla tekrar etmiş olursunuz ve böylece kelimenin akılda kalıcılığı artar. Ayrıca internet üzerinde bulunan, ilgi alanlarınız hakkında çeşitli yazı ve makaleler okumak da faydalı olacaktır. Okuma pratiği yapabileceğinizi siteler: Lingualeo

Yazma

Yazma becerisinin gelişmesi için günlük tutabilirsiniz. Birçok kişi için günlük tutmak zor olabilir. Başlangıç olarak kısa cümleler ve kısa paragraflar ile başlamak faydalı olacaktır. Çok basit cümleler olsa bile bir gününüzü yazın. Her gün yazamazsanız bile bazı günler bunu yapmanız iyi olacaktır.


Dil öğrenme sitelerinden arkadaş edinme ve onlarla chat yapmak yazı becerinizin gelişmesinde faydalı olabilir. Anlık sohbetlerde bilgisayarınızda kısa yol ile ulaşabileceğiniz bir sözlük veya telefonunuz da ki uygulama bazı kelimelerin anlamlarını bulmanız için size kolaylık sağlar. Bu sözlük için söz-kur sözlük ve Tureng sitesini/uygulamasını önerebilirim. Bu sayede sohbet sırasında aklınıza gelmeyen kelimeleri anında sözlükten bulabilirsiniz.

Dinleme

Hemen hemen hepimiz alt yazılı filmler izliyoruz. Bunun bize yadsınamaz bir katkısı olduğunu biliyoruz. Fakat dinleme becerimizin gelişmesi için bazı kısa metinler bizim için daha faydalı olabilir. Youtube da birçok dil öğrenme kanalında alt yazılı videolar var. Bunlardan bazıları günlük diyaloglar, şakalar, kısa hikâyeler, tv programları, TED konuşmaları vb. videoları izlemeniz, dinlemeniz kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini öğrenmek için faydalı olabilir. Extra English isimli dizi basit ve kolay konuşmalarla başlıyor. Dizi ile ilgili videolara youtube üzerinden ve bu linkten ulaşabilirsiniz.


Ayrıca Lingualeo' da yer alan bir çok konu hakkında video, sesli hikaye, şarkı, dizi gibi içerikleri izlerken, dinlerken yan taraftaki metinden ingilizce telaffuzları okuyabilirsiniz.


Konuşma

Konuşma becerisini geliştirmek için internette ki dil öğrenme sitelerinde arkadaş bulabilir ve onlarla sohbet edebilirsiniz. Tanıştığınız kişinin sizinle sohbet etmesi ve sizin hakkınızda ilk izlenimi önemli. Karşınızdaki kişi ile ortak ilgi alanlarınız olabilir. Bu nedenle ilgi alanlarınızı profilinizde belirtmeniz keyifli sohbetler yapabileceğiniz kişilerin size ulaşmasını yardımcı olur. İlk başta yazılı mesajlar daha sonra da sesli ve ya görüntülü görüşmeler yapabilirsiniz.


Konuşma becerinizi geliştirmenin bir diğer yolu da evinizde yabancıları ağırlamak ya da onlara yaşadığınız şehri gezdirmek. Bunun için Couchsurfing eğlenceli ve dil pratiği yapabileceğiniz arkadaşlar bulmanızı sağlar. Couchsurfing referans, adres doğrulama ve kimlik doğrulama (isteğe bağlı) gibi bazı güvenilirlik hizmetleri sunuyor. Böylece evinizde 1-2 gün misafir edeceğiniz kişilerin önceki referanslarını okuyarak profillerini ziyaret ederek onlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.


Tandem sohbet ederek dil öğrenmek isteyenler için oluşturulmuş bir uygulama. Şu an için sadece telefon uygulaması mevcut. Yazışmalarda metinleri ingilizceden Türkçeye çevirebiliyorsunuz. (Limitli, ücretli üyelere sınırsız çeviri) Görüntülü arama özelliği ile aynı zamanda konuşma pratiği yapabilirsiniz. Siz öğrenmek istediğiniz dili öğrenirken aynı zaman da kendi dilinizi de başkalarına öğretebilirsiniz.


Hata Yapmaktan Korkmayın

Dil öğrenirken bir çok kişinin hata yapmaktan korkması öğrenmeyi olumsuz etkiliyor. Hata yaptığınız zaman geri bildirim alırsınız ve doğrusunu öğrenirsiniz. Özellikle yabancılar dil öğrenme aşamasında kendi dillerini öğrenen kişilere karşı daha hoşgörülü ve yardımseverler. Böylece karşınızdakine merak ettiğiniz soruları da sorabilirsiniz.


Yeni Kelimeler Öğrenin

Bildiğiniz kelimelerin listeleyin. Bir yandan dil öğrenme sitelerini kullanarak, okuyarak, yazarak, konuşarak öğrendiğiniz kelimeler eklenecektir. Okuduğunuz kısa hikaye kitapları da yeni kelimeler öğrenmenize yardımcı olur. Memrise uygulaması ve sitesi kelime öğrenmek ve öğrenilen bu kelimeleri tekrar etmek için güzel bir uygulama.


Telefonda Kullanabileceğiniz Uygulamalar

Tandem

Memrise

Dualingo


Sözlükler

http://tureng.com/tr/turkce-ingilizce

Söz-Kur sözlük

Kurslar, sohbet, kelime öğrenme, kurslar, video, sesli kitap, kısa hikaye

https://www.engvid.com/

https://tr.englishcentral.com/videos


Dizi


Program

Rosetta Stone


Paylaşın ve Tartışın

Siz de aşağıda yorum bölümünde kendi öğrenme deneyimlerinizi paylaşıp, tartışabilirsiniz.

125 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Fotorealizm

bottom of page